08 juni 2022
Donderdag 23 juni Jaarvergadering
06 juli 2019
De reputatie van moskee Tawhied in Roermond is gezuiverd. De verdenkingen van salafisme hebben betrekking op het verleden.
Daarmee kan het financieringsverzoek dat het bestuur van de Stichting Tawhied aan Koeweit had gedaan voor de bouw van een nieuwe moskee vlotgetrokken worden. In februari dit jaar bleek dat Tawhied op een aan de Tweede Kamer verstrekte lijst figureerde van ‘verdachte’ organisaties die een financieringsverzoek in Koeweit hadden lopen. Daarop werd dat verzoek ‘on hold’ gezet en gelastte minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken een onderzoek.
Salafisme
Dat onderzoek werd uitgevoerd door de ‘Taskforce problematisch gedrag en ongewenste buitenlandse financiering’ die zich vooral richt op salafisme, een radicale uitingsvorm van de islam. Uit een vertrouwelijke briefing van de Taskforce aan de gemeente over de redenen voor het onderzoek is gebleken dat die vooral in het verleden liggen. Dat brachten gemeente en stichting Tawhied donderdagavond in een gezamenlijke verklaring naar buiten. Hoewel daarin niet expliciet wordt genoemd wat er aan de hand is geweest, zou het gaan om een prediker met radicale ideeën die ooit is uitgenodigd en een voormalig ‘fout’ bestuurslid.
Voorzitter Khadir Mazouz van Tawhied, die pas een paar jaar in functie is, kan geen namen noemen. „Ik weet niet om wie het gaat. Dat hebben ze ons ook niet verteld. Ik kan alleen verzekeren dat het huidige bestuur ‘clean’ is. ”
Onrust
Evenals burgemeester Rianne Donders betreurt Mazouz het dat minister Blok de naam Tawhied in de openbaarheid bracht, zonder enige communicatie vooraf. „Het heeft veel onrust teweeg gebracht en heeft geleid tot negatieve beeldvorming”, zegt Donders die dat de minister ook heeft medegedeeld. Op instigatie van de Taskforce gaat de gemeente intensiever contact onderhouden met de moskee. Bij twijfel over predikers die uit worden genodigd vindt voortaan overleg plaats. Over een half jaartje wordt besloten „of de zorgen nog van toepassing zijn” en kan het licht naar Koeweit op groen.
De stichting buigt zich inmiddels over een soberder ontwerp voor de moskee. De eerste versie was begroot op zes tot zeven miljoen. „Maar dat was in de economische crisis”, licht Mazouz toe. „Met dat bedrag redden we het sowieso niet meer. Overigens hebben we geen concreet bedrag aan Koeweit gevraagd. Alleen om een bijdrage.”
Bron: Gertie Driessen, De Limburger 5 juli 2019