09 juli 2019

Kogels Kitskensdal wachten nog op gemeente Roermond

Inmiddels is het alweer een dik jaar geleden, maar veel buurtbewoners weten nog goed waar ze waren op het moment dat onze wijk Kitskensdal in Roermond ruw werd opgeschrikt door een schietpartij die twee slachtoffers met meerdere schotwonden op de parkeerplaats achterliet op die zonnige zondag 29 april 2018. De strafrechtelijke vervolging van de daders is inmiddels afgerond en de vonnissen liggen er: De daders gaan voor lange tijd de gevangenis in!

De door de rechtbank in Roermond uitgesproken gevangenisstraffen bedragen 14 jaar, 14 jaar, 6 jaar en 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaren. Klik hier voor het volledige vonnis. Daarmee zijn het OM en de Rechtspraak niet mals en sneller dan de gemeente Roermond in het nemen van concrete maatregelen n.a.v. de schietpartij. De wijk wordt echter al meer dan tien jaar geteisterd door overlast als gevolg van drugshandel en hangjongeren die eigenlijk te oud zijn om nog jongeren genoemd te worden. Maar kitskensdal heeft bij de gemeente Roermond en politie nu eenmaal de reputatie een makkelijke en rustige wijk te zijn. Ze heeft de gemeente Roermond in 40 jaar eigenlijk nauwelijks een cent gekost.

Jaren van overlast

Buurtbewoners deden al lange tijd tientallen meldingen per jaar op advies van de toenmalige wijkagent. In de drukke maanden voorafgaand aan de schietpartij werden er zelfs tientallen meldingen per maand gedaan. Een log werd gevuld met gegevens van waarnemingen. Kentekens, persoonsbeschrijvingen, foto's en verslagen: Van bliksembezoekjes van auto's die met de bestuurders tegen elkaar parkeren en snel wat 'gelijk oversteken' tot van een brommerhelm snuivende jongelui. De kleurrijke waarnemingen en honderden meldingen van bewoners blijken niet voldoende voor de gemeente Roermond om over te gaan tot structurele en doortastende maatregelen die de handel op deze locatie riskant of zo onaantrekkelijk maken dat men zijn heil elders zoekt. 

De gebeurtenissen

Sommige buurtbewoners zagen de schietpartij voor hun ogen gebeuren. Sommigen moesten rennen. Een enkeling moest zelfs duiken, maar de meesten waren gelukkig alweer thuis. Nèt terug van de jaarvergadering van de buurtvereniging die minuten daarvoor was geeëindigd.

Op de aan weerszijden van de straat gelegen parkeerplaats stonden verschillende auto's van mensen die een bezoek brachten aan overleden dierbaren op hun laatste rustplaats. Sommigen liepen net terug naar hun auto toen vanuit de richting van het viaduct een zwarte personen-auto met flinke snelheid de noordelijke parkeergelegenheid op kwam rijden. Een drietal mannen sprong eruit en begon te schreeuwen richting een met de neus in de richting van de ingang van de begraafplaats geparkeerde auto. Een van de personen uit die auto trok binnen luttele seconden na aankomst van de drie jongemannen een pistool tevoorschijn en begon zonder pardon te schieten op hen en in de richting van de ingang van de parkeerplaats. Het resultaat: Twee slachtoffers met meerdere schotwonden. .

..Het bellen van 112, de eerste hulp aan de gewonden, het eerste veiligstellen van forensisch bewijsmateriaal en belangrijke persoonsbeschrijvingen; het kwam allemaal van de buurtbewoners.

Na de schietpartij...

Vrij kort na de schietpartij was er contact tussen het bestuur van de buurtvereniging en de door de gemeente ingeschakelde wijk-coördinator. Omdat de buurt een relatie zag en ziet tussen de schietpartij en de drugshandel in de wijk, drong de wijk aan op doortastende maatregelen en het bespreekbaar maken van wensen en eisen vanuit de buurt. De buurtvereniging werd daarop uitgenodigd haar wensen aan de gemeente Roermond kenbaar te maken, waaruit de volgende lijst werd samengesteld:

  • Cameratoezicht
  • Opheffen van het aan de noordzijde van de straat gelegen deel van de parkeergelegenheid
  • Whatsapp buurtpreventie-borden
  • Vervroegde uitvoering van de voorgenomen afsluiting van de Ratommerweg voor autoverkeer in de richting van het sportterrein om de hotline tussen het EMS terrein en Kitskensdal te verbreken. 


De wijk-coördinator nam deze wensen aan en beloofde ons ermee aan de slag te gaan. De haalbaarheid van de gewenste maatregelen zou worden beoordeeld en tijdens een inloopavond voor de wijk zouden alle punten behandeld worden en een afspraak gemaakt worden over de maatregelen die voor uitvoering in aanmerking konden komen.

Informatieavond van de gemeente Roermond

Na zes maanden en enig aandringen vanuit de wijk werd er een avond georganiseerd voor de bewoners. Wijk-coordinator, wijkagent en burgemeester van Roermond mw. Rianne Donders waren aanwezig. Mevrouw Donders opende met de mededeling zich bij ons op Kitskensberg 'direct welkom te voelen' (een vergissing die we haar vergeven). Na deze wat onhandige start verschafte ze heel kordaat en direct duidelijkheid over wat we wel en niet konden verwachten. De enige bespreekbare maatregel betrof het aanpassen van de parkeergelegenheid aan de noordzijde van de weg tegenover de ingang van de begraafplaats. Deze aanpassing zou nader uitgewerkt en ter stemming gebracht worden in de Roermondse gemeenteraad.

Burgemeester Donders betoogde verder dat de schietpartij niets te maken zou hebben met de drugsgerelateerde overlast maar dat het om een ruzie over een meisje zou gaan. Verdachten, slachtoffers en getuigen hebben daarover echter niet eenduidig verklaard en in het vonnis twijfelt de rechtbank derhalve of dit de aanleiding is geweest. Daarnaast staan de verdachten ook niet bekend om hun vermaarde liefdesliedjes.

Ruim een jaar eerder was door buurtbewoners al een whatsapp buurtpreventie-groep opgezet. Na de schietpartij heeft de wijk daarom direct verzocht om het plaatsen van whatsapp-borden bij de toegangswegen naar de wijk. De gemeente informeerde de wijk daarop over de standaard-voorwaarden en deelde mee dat - als daaraan voldaan was - ook Kitskensdal standaard in aanmerking zou komen hiervoor. Toen dat het geval was, werden de twee standaard-borden geplaatst. Op het verzoek of er i.p.v. twee ook vier borden geplaatst konden worden, zodat allevier de toegangswegen (twee openbare wegen en twee fietspaden) voorzien zouden zijn, kregen we de reactie dat er standaard nooit meer dan twee borden geplaatst worden. De 'standaard-situatie' was dus van toepassing (...). Alhoewel men tijdens de informatie-avond nogal enthousiast vertelde dat als gevolg van de schietpartij whatsapp-borden geplaatst waren, kun je dus eigenlijk stellen dat deze er standaard en dus niet naar aanleiding van de schietpartij gekomen zijn.

Maatregelen

Hierdoor is er tot op heden onder de streep eigenlijk nog niets concreets te noemen dat de gemeente Roermond als maatregel heeft genomen naar aanleiding van de schietpartij die geen enkele buurtbewoner kan scheiden van de inmiddels jarenlange overlast door drugshandel en drugsgebruik in de wijk. Deze stijgt langzaamaan weer naar het oude niveau terwijl buurtbewoners tegelijkertijd de moeite niet meer nemen om nog incidenten te melden. Men heeft het opgegeven. De betreffende wijk-coördinator heeft intussen haar post verlaten (pensioen) en op verzoeken om status-updates wordt door de gemeente Roermond niet meer gereageerd. 

Bent u ooggetuige geweest van de schietpartij in kitskensdal in Roermond en wilt u naar aanleiding van dit artikel in contact treden met andere ooggetuigen om over uw ervaring te praten? Neem dan contact op met het bestuur van de buurtvereniging. Zij kunnen u met elkaar in contact brengen.

LAATSTE NIEUWS

08 juni 2022

Donderdag 23 juni Jaarvergadering

25 mei 2022

Vrijdag 17 juni - Feest we kunnen weer!

08 apr 2021

(Corona-proof) Paaseieren '21

01 mrt 2021

Behoefte aan een praatje?

20 dec 2020

Ook oliebollen voor Kitskensdal in 2020!

21 nov 2020

Alternatieve ALV 2020 ivm Corona (documenten)

19 aug 2020

Cameraregistratie Kitskensdal

24 mei 2020

Update Glasvezel Internet in Kitskensdal

24 mrt 2020

Kitskensdal's Tweede Appgroep

24 mrt 2020

De Belbrigade heeft tijd voor u

18 mrt 2020

Corona: kunnen we iets voor je doen?

05 jan 2020

Nieuwjaarsborrel

11 dec 2019

Oliebollen voor Kitskensdal

08 dec 2019

Lichtjesavond

28 nov 2019

Activiteiten in onze omgeving

25 nov 2019

Inloopspreekuur Wijkgebouw het Trefpunt

01 nov 2019

Uitnodiging Voorlichtingsavond AED

05 okt 2019

Aanpassing parkeerplaats

05 okt 2019

Herfstwandeling

13 sept 2019

Lezing onbekend oorlogsverleden Roermond

13 sept 2019

Voorstel reconstructie bocht Heinsbergerweg

08 sept 2019

Open Monumentendag in onze omgeving

18 aug 2019

3e Ommeland Fietstocht

07 aug 2019

Wie helpt opbouwen voor het buurtfeest?

02 aug 2019

Samen tegen eiken processierups

14 juli 2019

2e Ommeland Fietstocht

09 juli 2019

Kogels Kitskensdal wachten nog op gemeente Roermond

07 juli 2019

Kinderfeestje

07 juli 2019

Buurtfeest

06 juli 2019

Naam Roermondse moskee gezuiverd

19 juni 2019

1e Ommeland Fietstocht

17 juni 2019

Activiteit in onze buurt

08 juni 2019

Stikstofuitspraak risico nieuwbouwwijk Kaleidos

08 juni 2019

Onveilige bocht voor fietsers

07 juni 2019

Fietstocht door het Roerdal

03 juni 2019

Bewonersmutaties

06 mei 2019

Uitnodiging jaarvergadering 2019

03 mei 2019

Uit het archief van Kitskensdal (2)

14 apr 2019

Excursiewandeling langs de landelijke Roer

11 apr 2019

Belangrijke data

03 apr 2019

Uit het archief van Kitskensdal

19 mrt 2019

Excursiewandeling langs de stedelijke Roer

07 mrt 2019

Contributie 2019

25 feb 2019

Container verzamelplaats voor Kitskensdal 19 t/m 26

20 feb 2019

Streep door financiering moskee Roermond

11 feb 2019

Activiteiten in onze omgeving

11 feb 2019

Evenementen in onze omgeving

27 jan 2019

De zalm in de Roer

14 jan 2019

Nieuwjaarsborrel verslag

14 jan 2019

Buurtgenoten gezocht

14 jan 2019

Heb je iets voor de website?

08 jan 2019

Belangrijke telefoonnummers / Overlast melden

07 jan 2018

Hoe gebruiken we de Buurtpreventie-app?

06 dec 2018

Nieuwjaarsborrel

05 dec 2018

Oliebollen voor Kitskensdal

25 okt 2018

Lid worden van de Buurtvereniging?

22 okt 2018

Laatste stand van zaken Moskee

06 sept 2018

Privacy verklaring

23 apr 2018

Welkom op de website van de wijk Kitskensdal